Homeopatiska läkemedel

Så här står det på det på Läkemedelsverkets hemsida om homeopati:

”Enligt gällande regler inom EU räknas homeopatika som läkemedel. Homeopatiska läkemedel som säljs i Sverige ska vara registrerade hos Läkemedelsverket. I praktiken innebär det att Läkemedelsverket granskar produkternas kvalitet och säkerhet. Även produktetiketterna granskas samt om det finns dokumenterat att råvaran använts inom homeopatin. Däremot bedöms inte om ett homeopatiskt läkemedel har någon effekt.”

 Jag är förbluffad, besviken och äcklad av att se denna metod få minsta lilla hänsyn, väldigt många känner inte till denna praxis över huvud taget och många tror att det rör sig om natur medicin, homeopaterna själva vill gärna hamna i den diffusa kategorin också.

Homeopati är INTE natur medicin, homeopatisk ”medicin” är ett verk löst vatten eller sockerpiller som inte ens innehåller en molekyl utav det ämne som de påstår att preparatet ska innehålla, att läkemedelsverket, sjukvårdsministern och våran riksdag inte sätter ner foten gällande homeopati är det som gör mig så otroligt besviken, en pseudovetenskaplig kvacksalvarbranch som lever på att sälja placeboeffekten till grundlurade patienter, samtidigt som de öppet kritiserar den etablerade sjukvården och de kemiska medicinerna som den bevisbaserade sjukvården nyttjar.

Homeopati har testats många gånger och varje gång så har det visat sig bara vara en placeboeffekt, ingenting annat. När man gör läkemedels tester så ska man ha en kontroll grupp som inte får det riktiga preparatet, då kan man med säkerhet säga om preparatet är verksamt eller inte, det jag vill få fram är att man skulle lika gärna kunna använda homeopatiska ”läkemedel” till kontrollgruppen och resultatet skulle konsekvent bli detsamma.

När man läser på hemsidor och pratar med homeopaterna själva så säger de ofta om inte hela tiden, ”det görs många intressanta studier just nu”, det har som sagt gjorts många och svaret blir ständigt detsamma, det förvånar heller ingen då preparaten som sagt inte innehåller någonting förutom skakat vatten.

 

Tillverkning av homeopatiska läkemedel

”Homeopatiska läkemedel tillverkas genom ett speciellt spädningsförfarande som kallas potensering, vilket innebär att en råvara späds och skakas enligt homeopatiska principer tills önskad styrka (potens) uppnåtts. Homeopatiska medel finns i en mängd olika potenser. I Sverige måste råvaror som används i homeopatiska läkemedel spädas ut minst tiotusen gånger innan slutprodukten är färdig. Till skillnad från vanliga läkemedel och naturläkemedel finns inga krav på tillverkaren av homeopatiska läkemedel att genom naturvetenskapliga studier visa att läkemedlet lindrar eller botar olika sjukdomstillstånd. Vilket homeopatiskt läkemedel som bör användas vid ett visst sjukdomstillstånd bestäms i samråd med en terapeut eller homeopat. I Sverige finns inga lagstadgade krav på särskild utbildning för homeopater eller terapeuter som arbetar med homeopati.”

Det här är läkemedelsverkets förklaring över hur tillverkningen går till, jag tycker den är lite otillräcklig så jag ska utveckla ytterligare.

Homeopaten tror på att det finns minne i vatten, att vattnet minns ämnen som det kommit i kontakt med, den första frågan som dyker upp för en lagom skeptisk person är väl, ”Vattnet har funnits på jorden länge och kommit i kontakten med miljarder olika ämnen, för att inte tala om organismer”, jo men då förstår du, de har skakat vattnet, då är det helt rensat och mottagligt.

Nu när de har vatten som befinner sig på ruta ett kan de introducera ”medicinen”, homeopater anser att lika botar lika, lider du av yrsel så introducerar de något som de anser orsakar yrsel, ifall du har magont så blandas det i något som ger dig magont och så vidare, i väldigt många fall så räcker det med att ha en flaskan med vatten vid någonting som de sen vill döpa det till så som uran-vatten, sol-vatten, vakuum-vatten eller syre-vatten. Innehållet i dessa flaskor ska nu spädas, de tar en droppe, på riktigt 1 droppe, den droppen späds med 99 droppar vanligt vatten, 1 del ”medicin” och 99 delar vatten, det är första ”potensen” som de säger själva, det är det svagaste, den flaska som nu innehåller 0.01%  ”medicin” ska nu gå igenom den processen igen 1 (0.01%) droppe ska nu spädas med 99 droppar vatten till. Man förstår ganska snabbt att det här blir en monstruös liknelse av riskornet som dubblas på schackbrädet, fast åt andra sidan kommatecknet. Den vanligaste “potensen” är 10^23, (0,000 000 000 000 000 000 000 01). Dessa människor säljer alltså något som vi i Sverige har gott om, enkelt och drickbart kranvatten, till hutlösa priser och med skräckpropaganda om våran primärvård.

 

Det ska inte regleras, det bör förbjudas

Det finns säkert många som anser att man bör låta det vara, att om människor tror att de mår bättre av det så är det bra för dem. Så är det inte, det här är inte bra för någon, det som fick mig att undersöka dem och den stora anledningen till att jag ville skriva det här var för att ett barn i Australien dog på grund utav dennes föräldrar och deras homeopatiska läkare.

http://www.theguardian.com/world/2009/sep/28/homeopathy-baby-death-couple-jailed

Flickan var nio månader gammal, hon hade eksem och ögoninfektion, de hade behandlat henne med homeopati in i det sista, när flickan väl kom till sjukhuset hade hennes hornhinna börjat smälta av infektionen, hon dog tre dagar senare. Jag mår lika dåligt över att skriva om det nu som jag gjorde när jag läste artikeln första gången.

Homeopater får i Sverige inte behandla barn under åtta år vilket vi får vara väldigt tacksamma för, det är dock något som de jobbar aktivt för att häva.

http://www.helabarn.se/

På den här sidan så kämpar de för att få tjäna mer pengar än vad de redan gör på arma människor som söker hjälp, det finns självklart människor som jobbar med homeopati som tror på det de gör, dessvärre så kan man inte göra skillnad mellan dessa och de som endast sysslar med det här för att ta andras pengar.

En stor fara med att låta dem hållas är också att de övertygar människor om att det är det enda alternativet för framtiden, att vi kommer med den etablerade sjukvården förstöra människorna och våra kroppar, de gör anspråk på att kunna hela farliga könssjukdomar och cancer, det är här faran ligger, att de i god tro eller med ekonomiskt intresse lockar människor när de är som mest känsliga och mest benägna att fatta irrationella och känslomässiga beslut, dessa beslut leder med största sannolikhet till att många människor förlorar nära och kära som annars hade haft en chans med den riktiga sjukvården, den sjukvården som homeopaterna ständigt försöker demonisera för att sälja sina produkter och tjänster.

Vi är ett framstående universitetsland med otroligt bra sjukvård, både för allmänheten och vad gäller forskning. Att vi på allvar ska ha det här inom Sveriges gränser utan att det öppet pratats om över huvud taget är otroligt, det är vanligt med homeopati i övriga Europa som uppvisar vilken lobbyverksamhet dessa har. Jag vill att Sverige säger ifrån så att vi kan få bort det här en gång för alla, det finns stora krav på alla brancher men av någon anledning så är det inte det på dom.

Jag kommer skriva mer om det här vid ett senare tillfälle, det kan vara bra att avsluta denna gång med ett rolig och informativ ståndpunkt som gjordes av Merseyside Skeptics Society, Michael Marshall. Här följer några länkar från när människor över hela världen tillsammans tog en överdos 10:23 år 2010, 2011 och 2012. Inga effekter överhuvudtaget när de tog 20 ggr den rekommenderade dosen.

http://www.1023.org.uk/the-1023-overdose-event.php

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/jan/29/sceptics-homeopathy-mass-overdose-boots

http://www.quackometer.net/blog/2010/01/1023-my-personal-homeopathic-overdose.html

Här kan ni läsa homeopaternas svar på aktionen, ”Homeopatins styrka ligger i att det inte ger biverkningar” det ger ju heller ingenting annat heller. . .

http://dagenshomeopati.se/2011/01/20/skeptikerna-fortsatter-med-sin-oetiska-och-ovetenskapliga-kampanj/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s